CBS publiceert cijfers over schuldenproblematiek

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) heeft onderzoek gedaan naar de schuldenproblematiek in Nederland.Conclusie: ruim 8 procent van de Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden en slechts een tiende daarvan is in beeld bij schuldhulpverlening.

Op basis van de gegevens kan er ook een uitsplitsing per gemeente gemaakt worden. Rotterdam is koploper: bijna 16 procent van de Rotterdamse huishoudens kampt met problematische schulden. Lelystad en Almere staan met respectievelijk 15 en 14 procent ook hoog in het lijstje.

Het CBS identificeerde ook een aantal kenmerken van huishoudens die vaak samengaan met het hebben van problematische schulden. De bron van inkomsten blijkt een belangrijke voorspeller te zijn: in ruim een kwart van de huishoudens met schulden heeft minstens één persoon een bijstandsuitkering, ongeveer vier keer zo vaak als bij huishoudens zonder schulden. Het gebruik van geestelijke gezondheidszorg (GGZ) of jeugdzorg komt bij huishoudens met schulden ongeveer twee keer zo vaak voor.

Het goede aan dit onderzoek is dat er nu voor de eerste keer een duidelijk beeld is van de schuldenproblematiek. In het verleden werd gebruik gemaakt van interviews en enquetes. In dit onderzoek zijn gegevens gebruikt van CJIB, DUO, Stichting BKR etc. Deze geven een duidelijker beeld van de echte problemen.

Bron: https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/voor-het-eerst-harde-cijfers-over.14244311.lynkx

Foto: 123rf.com