Het verhaal van Hans

Voor dit verhaal interviewen we de ouders van Hans; Peter en Sandra. Hans zelf is helemaal niet druk met geld. Laten we eerst even kennismaken met Hans. Hans is een leuke, vlotte jongeman van 24 jaar. Bij zijn geboorte is er iets misgegaan, waardoor Hans een licht verstandelijke beperking heeft. Hans woont zelfstandig begeleid in Lelystad. Hier kan hij in zijn eigen omgeving leven, terwijl zorg in de buurt is als het nodig is. Overdag werkt Hans op een zorgboerderij in de regio.

Sandra vertelt: “Tot zijn 21ste heeft Hans thuis gewoond. We merkten alleen de laatste periode dat Hans behoefte kreeg aan een eigen leven. Hij heeft veel vrienden, gaat op stap en zocht steeds meer de grenzen op”. Peter vult aan: “Dat is natuurlijk ook logisch voor een opgroeiende jongeman. Toen we merkten dat Hans toe was aan een eigen plek, zijn we rond gaan kijken naar locaties en zorgvormen waar Hans de juiste mix van vrijheid en hulp kreeg. Uiteindelijk is Hans 2,5 jaar geleden uit huis gegaan”.

Met het uit huis gaan, veranderde er veel voor Hans. Waar Peter en Sandra in de thuissituatie de financiën van Hans nog regelden, verloren zij het zicht hierop toen Hans het huis verliet. Sandra: ”Wij hebben altijd de geldzaken voor Hans geregeld. We zorgden ervoor dat alles wat betaald moest worden op tijd werd betaald en hadden inzicht in de uitgaven van Hans. Dit gaf ook best vaak spanningen en discussies. Hans is heel makkelijk met geld uitgeven en uitlenen. Of het geld ook weer terugbetaald werd, vroegen wij ons af”. Peter: “Toen Hans het huis uit ging, hebben wij ook dit langzaam losgelaten in overleg met de hulpverleners. Eigenlijk waren we heel blij dat wij ervan af waren. Het gaf té vaak discussies”.

Sandra: ”Na een aantal maanden belde de hulpverlener ons op. Hans kon de verantwoordelijkheid voor zijn geld niet aan. Hij gaf het uit aan van alles en nog wat.  Er kwamen ook regelmatig betalingsherinneringen binnen. De hulpverlener heeft ons toen gevraagd of wij het geld weer wilden beheren. We hebben daar lang over nagedacht, maar uiteindelijk gezegd dat wij dit niet meer wilden doen.”

Peter: “We hebben toen met Hans en de hulpverlener gekeken naar de mogelijkheden om het geld van Hans door een budgetcoach of een bewindvoerder te laten regelen. Uiteindelijk hebben we voor een bewindvoerder gekozen. Dit is minder vrijblijvend en de bewindvoerder die we nu hebben spaart een deel van het inkomen van Hans om leuke dingen te kunnen kopen.”

Sandra: ”Het signaal van de hulpverlener kwam precies op tijd. Als we Hans nog een paar maanden hadden laten doormodderen, dan waren er mogelijk ook schulden ontstaan. Nu had Hans alleen een paar kleine achterstanden. We zijn blij dat we dit niet meer zelf hoeven te doen. Misschien hadden we al veel eerder een onafhankelijke bewindvoerder moeten nemen. Dat had ons een aantal jaren van ons leven gescheeld. En nu kunnen we weer gewoon ouders zijn en leuke gesprekken voeren”.

Foto: Man foto gemaakt door stockking – nl.freepik.com