18 in Almere: het voorkomen van schulden bij jongeren

Om te voorkomen dat jongeren in de schulden terechtkomen heeft de gemeente Almere het preventieprogramma 18 in Almere ontwikkeld. Een felicitatiekaart en online tool, die jongeren 3 maanden voor hun 18e verjaardag wijst op de zaken die zij vanaf hun 18e zelf moeten en mogen regelen. Bijvoorbeeld het afsluiten van een zorgverzekering. Ook is er een aanbod van gratis lesmateriaal voor Almeerse scholen.

Wethouder Froukje de Jonge: “18 worden is een bijzonder en belangrijk moment. Je bent immers op dat moment volwassen en zelf verantwoordelijk voor de beslissingen die je neemt, zoals over je geldzaken. Om jongeren ook praktisch op weg te helpen is er daarom een online tool gemaakt die met de QR code op de felicitatiekaart kan worden gestart. Na het beantwoorden van een aantal vragen toont de tool een persoonlijk eindresultaat van wat er nog moet worden geregeld en waar je dat kunt doen. Denk aan een zorgverzekering kiezen en zorgtoeslag of DigiD aanvragen. Hiermee helpen we jongeren op weg om zich voor te bereiden op financiële zelfstandigheid.”

De gemeente Almere, scholen, financiële sector en maatschappelijke partners werken samen om jongeren in Almere voordat ze de leeftijd van 18 jaar bereiken geldlessen te geven. Deze lessen worden o.a. gegeven door mensen die werkzaam zijn in de financiële sector, vrijwilligers met de juiste financiële kennis en medewerkers van maatschappelijke partners.

Op deze website kunnen leerkrachten een geldles met gastdocent aanvragen en kunnen financiële professionals die in Almere wonen zich aanmelden als gastdocent.

https://www.geldlesinalmere.nl/