Ook hogere inkomens in de financiële problemen

Niet alleen mensen met lage inkomens, maar ook opvallend veel mensen met hogere inkomens kloppen aan voor schuldhulp bij hun gemeente. Zorgelijk, vindt branchevereniging voor schuldhulpverlening NVVK. “We zien echt een nieuwe groep mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kan knopen”, stelt Auke Schouwstra. Ook opvallend veel ondernemers hebben zich vorig jaar voor schuldhulp gemeld.

De branchevereniging maakt zich ‘grote zorgen’ om de toename van mensen met modale en zelfs bovenmodale inkomens die te maken hebben met schulden. De inflatie en hoge energiekosten knellen, blijkt uit het jaarverslag 2022 dat de NVVK baseert op de cijfers van alle gemeenten in ons land.

Vallen buiten de boot

“Zagen we van oudsher dat vooral mensen rond of net boven het minimumloon (1.756 euro) in de schulden zaten en zich meldden voor schuldhulp, nu zien we opvallend veel mensen met een hoger inkomen die het niet meer redden”, zegt Auke Schouwstra van de brancheorganisatie. “Het is echt een nieuwe ontwikkeling dat ook die groep in groten getale aanklopt bij gemeenten voor schuldhulp. De cijfers vinden wij ook zorgelijk.”

Hoe dat te verklaren is? “Deze groep valt vaak buiten de boot als het gaat om de regelingen die door de overheid in het leven zijn geroepen. Zoals energiecompensatie en andere regelingen rond de inflatie.”

Ondernemers

Ook opvallend veel ondernemers klopten vorig jaar aan voor hulp bij de gemeente om van hun schulden af te komen. Het aantal steeg met 58 procent: van 2.100 naar bijna 3.500 ondernemers “Je ziet dat steeds meer ondernemers, denk aan bakkers of sauna-eigenaren, de verschillende crisissen niet meer aankunnen. Ze hadden eerst last van de coronacrisis en daarna kwam de energiecrisis nog op hun dak.

bron: https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/artikel/5387467/meer-mensen-met-hoger-inkomen-last-van-schulden-nvvk-jaarcijfers

foto: Afbeelding van wayhomestudio op Freepik