In de schuldenmonitor 2019 van de Stichting BKR valt op dat het aantal betalingsproblemen bij jongeren onder de 24 in vijf jaar tijd met bijna 70 procent is toegenomen. Veel jongeren komen in geldnood als zij ineens zelf hun financiën moeten regelen.
Risico op problematische schulden in de toekomst
Peter van den Bosch, bestuursvoorzitter van Stichting BKR, maakt zich zorgen omdat jongeren steeds vaker schulden en betalingsachterstanden hebben. Van den Bosch: ‘Ze hebben minder vermogen opgebouwd dan andere leeftijdsgroepen en hebben vaker een flexibel arbeidscontract. Ze zijn hierdoor financieel kwetsbaar. Daarnaast is er soms veel sociale druk om bepaalde dure spullen te kopen. Bovendien vinden jongeren het moeilijk om te praten over geldproblemen.
Schulden leveren daarbij ook stress en andere gezondheidsproblemen op. Bovendien hebben veel van hen ook een studieschuld, die niet wordt gemeld. Natuurlijk vraagt een hypotheekaanbieder bij een hypotheekaanvraag naar een eventuele studieschuld. Maar als iemand die schuld onbewust niet noemt, of opzettelijk verzwijgt, is dat niet te controleren.’
Kom je in betalingsproblemen, wacht dan niet te lang met actie nemen. Zie: Tijdelijk in geldproblemen? Onderneem actie!